Släpspår och lite annat

Laddar upp batterierna på Vishult med lite spårträning för hundarna. Robin har gjort premiär på släpspår och Asta också – tror aldrig att hon har testat släpspår tidigare, i alla fall inte efter fågel.

Dag ett då provade Robin och Tasty (Eva, min svägerskas jaktlabbe) släpspår efter skata. Robin fick först bekanta sig med bytet. Var direkt intresserad och nosade igenom den mycket noga. Sedan fick kan titta på hur den lades ner på marken och försvann in i gräset. Han fick inte riktigt kläm på vad det var jag ville. Provade lite olika saker – gå fot, sitta framför mig och titta mig i ögonen, försöka ta bollen som fanns i min ficka… Till slut började han nosa lite i backen och just innan spåret var slut fick han lite vind på skatan och sprang fram till den. Tasty var också lite ofokuserad, så det var kanske väl mycket störning där vi var.

Dag två var vi först med på jaktträning. Asta och Robin fick sitta mycket i bilen och vänta och vara passiva – bra träning. Körde lite lydnad med Asta sedan fick hon köra ett uppletande. Lydnaden gick bra men uppletet var lite sisådär. Första grejjen kom hon in med ganska snabbt men sedan var det segt. Robin fick springa och hämta en strumpa som han såg att jag kastade ut i terrängen – det tyckte han var jättekul. Full fart :) Efter det fick han köra släpspår efter morkulla. Första gången var han het och nosade i spårstarten med sedan sprang han iväg i full fart. Sedan var det som om han kom nog på sig själv ute i skogen att man kanske skulle leta efter något och använda näsan. Till slut hittade han fågeln och fick stort beröm. Det verkade som om han hade fått lite koll på läget så han fick direkt en ny chans lite längre bort. Lisbeth (som också var med och tränade med sina goldenkillar) la ett nytt spår, ca 100-150 meter långt. Denna gången satte jag på honom sele för första gången. Nu var det en helt annan Robin som släpptes på spåret – han hade fattat grejjen :D Följde spåret lugnt och fint, ringlade fint vid spårvinkeln, ja han var så duktig! Och hittade morkullan det gjorde han också!

Dag tre (ja, vi har såklart vilat emellan) har vi varit ute igen. Nu fick alla hundarna köra släpspår. Idag stod det korp på menyn och igår var Eva och presenterade korpen (som var under upptining) för mina hundar. De var mycket intresserade båda två – direkt. Husse började med att lägga ett till Robin och det var helt klart så att redan när jag tog på honom selen hade han koll på var spåret gick och vad han skulle göra. Tog upp spåret jättefint, sedan blev han störd av att det stod folk och tittade på honom när han kom ut på ängen och husse var där ute och kröp – nä, det blev allt lite tokigt. Lät honom springa och hälsa sedan gick vi på spåret igen och avslutade det snyggt.

Mr Korp

Me and Mr Korp

Robin gör sig redo för spår

Robin har redan koll på spåret

Robin släpps på spåret

Robin släpps på spåret

Robin vid spårslutet - belöning

Mr Korp är funnen – riklig belöning utdelas. Vilken kille!

Asta fick som sagt också prova. Lade ett zick-zack spår till henne över en äng, sedan över en bergsknalle och ut på ängen igen – hon fixade det galant. Det verkar som om hon tyckte att det var lite extra krydda att gå släpspår – båda hundarna var som sagt mycket intresserade av fågeln. Ja, varför köra med fågel då, jo för efter Robins spår sprang Tasty och hämtade fågeln och efter Astas pinnade Lina iväg efter den :)

Drar spår

Jag är ute och knallar

Asta i spåret

Asta med bra intensitet i spåret

Asta efter spåret

Japp, så var det klart – duktig tjej!

Lina med korp

Och så hämtade Lina in korpen (stor som halva Lina).

Lämna en kommentar