Valplägret hos Klickerklok

Fanny och Oskar

Fanny med den bedårade boxervalpen Oskar, 4 månader

Hemma från valplägret hos Klickerklok och det är dags att samla tankarna. Det var tre intensiva dagar för såväl hundar som mattar. Robin skötte sig fint och kämpade på efter bästa förmåga i värmen. Är lugn och trygg när han blir lämnad i bur eller bil, vilket känns jätteskönt. Innehållet var detta:

  • Belöningsutveckling
  • Självkontroll
  • Kontroll och störningssäkerhet
  • Shaping/få fram nya beteenden
  • Rätt attityd för träning (engagerad, lagom aktiv, tyst)
  • Burlekar
  • Inkallning
  • Avslappning
  • Hantering
  • Följsamhet

Jag som tyckte att Robin inte kunde något innan jag åkte dit fick bekräftat att visst har han lärt sig en del, även om det återstår oceaner.

Det jag visste att han kunde är omvänt lockande. Burlek visade det sig också att han kopplade snabbt men vi har mycket att leka vidare på där. Klossen hade vi tjuvtränat på så det kunde han direkt. Fast ibland glömmer han bort att han har ett par bakben också ;) Vid shejpingövningarna när hundarna fritt fick bjuda på beteenden bjuder han gärna bara stå, kanske inte så konstigt eftersom vi ”utställningstränat” lite. Handtarget har vi också tränat tidigare så där erbjöd han direkt fler duttar i handen när det inte blev belöning på första. Hade fint fokus på mig när vi tränade ingångar på planen, även när Thomas agerade störning :)

Något som man alltid behöver bli påmind om är att träna i korta pass. Max 3 minuter när man tränar på detaljer. Handen på hjärtat, det gör man kanske med en valp men våra vuxna hundar… Är man osäker på sin plan, kör bara 1 minut och utvärdera resultatet. Träna 3×3 min – sker ingen utveckling, gör om planen. 2×3 min – blir resultatet sämre, gör upp en annan plan.

Enya och matte

Enya och matte leker

Utveckla bra belöningar som hunden aldrig skulle tacka nej till och lek inte bara som belöning utan bara för själva lekandets skull. Man skapar ett beroende hos hunden som ger bättre uthållighet och aktivitet. Detta märks väldigt tydligt på Robin – han skulle aldrig tacka nej till en godbit (nästan) men lek får honom mer laddad och uthållig. Bollar har hittills varit hans grej men ute på promenader går det bra med vad som helst – en kotte, pinne, kopplet. En stor favorit har varit min jackärm och det går bra – han kan hejda sig när jag säger till honom att det räcker. Däremot har han aldrig kampat eller lekt bra med ulliga saker, de har han mest bara velat ligga och snutta på – tills nu!!! Han fick tag en av Pis leksaker, en ullig sak som man kunde lägga en petflaska i och med expanderlina i handtaget. Den blev han heltokig i, så nu har han en egen :)

Och världen är liten… Camilla som hade en briad (Robin inte kunde låta bli att skälla lite på honom) berättade att hennes hund hade skällt på en vit herdehund när han var liten. – Ja, Grimm heter han och han är ju världens snällaste hund. Hahaha, jo det var samma Grimm som vi känner. Johanna, stackars Kaxe hade sett Grimm som en stor vit våldnad ;) Misstänker att Robin såg Kaxe som en stor svart ryamatta som fladdrade omkring :)

Ska bli kul att börja lägga upp planerna för framtiden – så får vi se vad det blir :)

1 responses to “Valplägret hos Klickerklok”

  1. Camilla says :

    Roligt att läsa om lägret! Känner igen en hel del sedan jag gick kurs för henne, men en ny hundvalp har hon – söt :)! Att bli påmind om kortare träningspass är alltid bra.
    Kram/ Camilla

Lämna en kommentar